Klasika všech klasik která skvěle chutná!
Recept (4 porce):
400g kalamárových tub
Sůl
Bílý pepř
3 lžíce hladké mouky
1 vejce
150 ml minerálky (perlivé)
1/2 lžičky prášku do pečiva
Maldonská sůl
Citrón
Postup:
- Kalamáry necháme rozmrazit (nejlépe v lednici přes noc).
- Kalamáry osušíme a následně nakrájíme na plátky silné cca 0,5cm.
- Lehce osolíme a opepříme.
- Do misky dáme mouku a prášek do pečiva.
- Přidáme vejce a lehce osolíme.
- Metličkou smícháme a následně postupně přiléváme minerálku.
- Přiléváme opravdu pomalu a důkladně mícháme, aby jsme vyšlehali všechny hrudky.
- Jakmile neuvidíme hrudky začneme šlehat opatrně, aby jsme z těstíčku nevyšlehali všechny bublinky z minerálky
- Výsledné těstíčko mám mít konzistenci řidšího palačinkové těsta.
- Pokud si nebudete jisti, vyzkoušejte nejprve usmažit jeden kroužek, když bude těsto moc tlusté, hutné, potřebuje naředit.
- Kalamáry obalíme v hladké mouce.
- Jednotlivé kroužky namáčíme v těstíčku a vkládáme do oleje rozpáleného na 170°C. (Nejlépe to jde kuchařskou pinzetou).
- Smažíme do zlatova.
- Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.
- Servírujeme a na talíři osolíme a přidáme citrón.