Asijská inspirace pro všední den
- 1x 150g losos Boxxi
- 120g quinoa
- 50ml sojové omáčka
- 2 lžíce cukru (nebo sladidla)
- 1 limetka
- 3 cm zázvoru
- 1 stonek citronové trávy
- 1 jalapeño paprička
- 1/4 salátové okurky
- 1/2 mrkve
- 1 hrst klíčků
- 1/2 avokáda
- 1 hrst řasy wakame
- 1 lžíce nakládaného zázvoru
- 1 hrst koriandru
- 1 hrst houbičky shimeji
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky soli
- 50ml rýžového octa
- 50ml vody
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
Jako první si připravíme na kyselo naložené houbičky. Do malého hrnce dáme rýžový ocet, vodu a jednu lžíci cukru. Přidáme 1/2 lžičky soli, kurkumu, bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu. Hned po provaření sundáme z plotny a vhodíme očištěné houbičky a dáme na chladné místo společně vychladnout.
Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky o velikosti 1x1 cm. V misce smícháme sojovou omáčku, lžíci cukru a šťávu z poloviny limety. Paličkou na maso rozbijeme citronovou trávu na jednotlivé ,,vlasy” a nasekáme na jemné kostičky. Zázvor nastrouháme najemno. Oboje přidáme ke směsi ze sojovky. Do této marinády naložíme kostičky lososa. Necháme marinovat jen 10 maximálně 15 minut.
Quinou uvaříme dle návodu
Kůži z lososa položíme na suchou studenou pánev a pomalu z ní vypečeme křupavý chips. Po opečení dáme na ubrousek a zbavíme přebytečného tuku.
Mrkev nastrouháme nahrubo. Okurku nakrájíme na jemné plátky. Nakládaný zázvor překrájíme na proužky. Z koriandru otrháme lístky. Avokádo nakrájíme na kostky. Jalapeño nasekáme na kostičky.
Do misky dáme quinou a lehce zastříkneme šťávou z limety a můžeme přidat i kapku marinády z lososa. Poté už jen do vějíře skládáme všechny naše připravené komponenty: losos, wakame, klíčky, naložené houbičky, okurka, nakládaný zázvor, jalapeño, avokádo, koriandr, a mrkev. Navrch posypeme nadrobeným chipsem z kůže.